Fruit Snail

maja 31, 2019

Witajcie!
Jest piątek, a jak piątek to Funny Friday! Dzisiejsze warsztaty odbyły się w formie kulinarnej między innymi dlatego, że w maju przerabiamy słownictwo związane z jedzeniem. Tym razem robiliśmy kolorowe ślimaczki.

Czego potrzebujemy?
🐌 noga ślimaka: seler naciowy
🐌 baza: biały serek typu Almette
🐌 głowa: winogrona
🐌 muszla: kiwi, jabłko, pomarańcz
🐌 talerzyki jednorazowe, plastikowe noże



Przebieg zajęć:
Po przywitaniu się z dziećmi wyciągamy kolejno produkty spożywcze i nazywamy je lub zakrywamy dzieciom oczy i prosimy by zgadły co trzymają. Następnie kroimy w plasterki (można też odciąć kawałek dołu) rozkładając je oddzielnie na talerzykach. Selera naciowego kroimy w długie paski. Aby bardziej zaangażować dzieci, same mogą obrać winogrona i pozanosić talerzyki na stoły. Następnie prosimy kogoś by rozłożył zastawę 😉 i to tyle jeśli chodzi o stronę techniczną.

Samo wykonanie ślimaka jest bardzo proste, więcej czasu schodzi się na przygotowanie składników. Podstawę selera smarujemy małą ilością białego serka, a następnie przystawiamy mu winogronową głowę i wedle uznania dobieramy muszelkę. Voilà! Bon appetit!


Kolejny pomysł jak przemycić zdrowe jedzenie uważam za przyjęty. 😁

Jeśli macie jakieś pytania czy chcecie zostawić po sobie ślad, śmiało komentujcie. 👇

Trzymajcie się i miłego weekendu! 💙

Może Cię też zainteresować

0 komentarze

Forest animals

Witajcie znów po długiej przerwie! 😉 Dzisiejszego posta chciałabym poświęcić tematyce zwierząt leśnych. Zwierzęta są chyba ogólnie moją ...

Popularne posty